Lund University - Photo: Leif Johansson, X-ray
MAX IV, Lund University - Photo: Kennet Ruona
MAX IV, Lund University - Photo: Perry Nordeng
Lund University, Doctoral Conferment - Photo: Jonas Andersson

Bildspel Lund CVB

Lund Convention Bureau - Photo: Gustaf Johansson
Lund University, NanoLund - Photo: Mikael Risedal
ISBE, Lund University - Photo: MacNeale
Science Village Scandinavia, Lund - Photo: SVS vision, Cobe
Meeting Ambassadors, Lund - Photo: Gustaf Johansson
Lund Cathedral - Photo: Leif Johansson, X-ray
Lund University, Combustion Physics - Photo: Mikael Risedal
Lund Convention Bureau - Photo: Gustaf Johansson
Meeting Ambassadors, Lund - Photo: Gustaf Johansson

Lund: Cute & smart

 

I Lund finns en lång tradition av innovation och starka nätverk mellan akademin, staden och näringslivet. Vi är stolta över att vara en global arena, med en rad internationella toppföretag, prestigefulla forskningsanläggningar och ett universitet i världsklass.

 

Hos oss kan du uppleva Sveriges mest besökta kyrka, ett friluftsmuseum mitt i stan och världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst. Vill du ta del av den härliga lundahumorn finns det en rad spex, en årlig humorfestival och vart fjärde år laddar vi upp för Lundakarnevalen som varar i dagarna tre.

 

 

Lund grundades år 990

 

Staden Lund grundades 990 av den danske kungen Sven Tveskägg, troligen som en efterföljare till den närbelägna järnåldersstaden Uppåkra. Under de kommande 400 åren var Lund en av Skandinaviens viktigaste städer. Lunds domkyrka uppfördes på 1100-talet när Lunds biskop blivit upphöjd till ärkebiskop över Norden. Staden har under en mycket lång tid varit centrum för religion och utbildning. 

 

Idag har Lund många sevärdheter, med den tusenåriga domkyrkan i spetsen. Andra populära besöksmål är Skissernas museum, friluftsmuseet Kulturen och Vattenhallen Science Center. Vill du uppleva mer kan du bege dig till hästparadiset Flyinge kungsgård, vandra på Romeleåsen eller kanske köpa med dig skånska läckerheter från någon av de välbesökta gårdsbutikerna.

 

 

Världsledande forskning vid Lunds universitet

 

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här finns 41 000 studenter och 7 500 medarbetare som förenas i strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

 

Universitetet har ett av Skandinaviens bredaste utbildningsutbud och en tydlig internationell profil med partneruniversitet i mer än 70 länder. Drygt fem miljarder går årligen till forskning inom åtta fakulteter, vilket ger oss ett av Sveriges starkaste och bredaste forskningsutbud. Fler än trettio av våra forskningsområden anses som världsledande, enligt oberoende utvärderare.

 

 

Ideon Science Park, Medicon Village, MAX IV and ESS

 

Två av världens ledande materialforskningsanläggningar byggs just nu i Lund: MAX IV-laboratoriet, som invigdes 2016, är den ledande synkrotronljusanläggningen i världen, samt den europeiska forskningsanläggningen The European Spallation Source, ESS, som kommer att ha världens mest kraftfulla neutronkälla (under uppbyggnad, beräknas vara i full drift år 2023),

 

De båda anläggningarna kommer att få en avgörande betydelse för framtidens vetenskapliga och industriella utveckling inom såväl materialvetenskap som livsvetenskap.

 

Lund är dessutom säte för flera inkubatorer, kluster och intressanta nätverk som Ideon Science Park, Medicon VillageFuture by Lund och Mobile Heights.

 

 

Innovationer från Lund - från dialys och ultraljud till proviva och bluetooth

 

I Lund finns en härlig atmosfär och en skön inställning – att man alltid kan lära sig mer, komma längre och göra framtiden ännu ljusare. I flera hundra år har forskare från Lund gjort upptäckter och skapat innovationer som fått stor betydelse för omvärlden. Ett axplock av upptäckter från Lund är dialys, ultraljud, proviva och bluetooth.

 

Lund, som varit en mötesplats i över 1000 år, är idag en och global arena, med en rad internationella toppföretag – Tetra Pak, Alfa Laval, Sony Mobile Communications, Baxter, Axis, Qlik och många fler.

 

 

En viktig del av Greater Copenhagen

Lund spelar en viktig roll i Öresundsregionen / Greater Copenhagen, en av Europas starkaste regioner med nästan fyra miljoner invånare och en bruttoregionalprodukt på cirka 160 miljarder euro. Den internationella flygplatsen Kastrup och Malmö Airport ligger båda endast en halvtimme från Lund (med buss / tåg).